TACT Hellas – Training And Consultation Today in Hellas

Η TACT Hellas είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που δραστηριοποιείται στον χώρο της ψυχικής υγείας και της αναπηρίας. Άρχισε να λειτουργεί το 1999 ως προέκταση του φορέα «TACT UK» στην Αθήνα και από το Σεπτέμβριο του 2005 ανεξαρτητοποιήθηκε ιδρύοντας αυτόνομο οργανισμό.

Όραμα της TACT Hellas είναι να εξελιχθεί σε πρωτοπόρο οργανισμό, ο οποίος θα ενδυναμώνει τον κάθε άνθρωπο ώστε να κατακτά και να αξιοποιεί νέες δεξιότητες και γνώσεις. Στοχεύει επίσης στην ευεξία, καλή ψυχική και σωματική υγεία και συγχρόνως στην καλλιέργεια ενός υγιούς περιβάλλοντος που επιτρέπει την έκφραση της προσωπικής δημιουργικότητας.

Το 2006 η TACT HELLAS ανέλαβε τη δημιουργία και λειτουργία ενός οικοτροφείου στα Ιωάννινα για 15 άτομα με αναπηρίες και ψυχικές διαταραχές. Η δράση υλοποιήθηκε στα πλαίσια του «Ψυχαργώς Β’» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία – Πρόνοια 2000- 2006» του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας. Το οικοτροφείο «Νέα Αρχή» αποτελεί μονάδα αποκατάστασης υψηλού βαθμού προστασίας, όπου φιλοξενούνται για διαβίωση, ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και υποστήριξη άτομα με νοητική υστέρηση και ψυχικές διαταραχές, με σκοπό να διασφαλισθεί η παραμονή τους στην κοινότητα και η συνέχιση των σχέσεων των ατόμων αυτών με τη ζωή και τη δράση της τοπικής κοινωνίας. Η λειτουργία του οικοτροφείου συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι και σήμερα πραγματοποιώντας, μεταξύ άλλων, διάφορες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης της κοινότητας, όπως ημερίδες, εργαστήρια, χριστουγεννιάτικα bazaar και συναυλίες, κ.ά.

Το 2007-2008 η TACT HELLAS ανέλαβε 2 Υποέργα του Μέτρου 1.6 «Δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης με την ενεργό συμμετοχή των ΜΚΟ – Α’ Κύκλος» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Κωδικός Έργου: 111859). Οι δράσεις πραγματοποιηθήκαν με επιτυχία στην Αθήνα (με τίτλο «Όλοι μαζί για την ένταξη») και τα Ιωάννινα (με τίτλο «Διαφορετική Κομπανία»). Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ενότητα «Προγράμματα».

Το καλοκαίρι του 2011 η TACT HELLAS ανέλαβε την εκπροσώπηση της οργάνωσης BEST BUDDIES στην Ελλάδα. Τα BEST BUDDIES είναι ένας Παγκόσμιος Οργανισμός που ως στόχο έχει την δημιουργία μιας Παγκόσμιας Κίνησης Εθελοντών, για την δημιουργία Φιλίας «ένας προς έναν», την Επαγγελματική Ένταξη και την Ανάπτυξη Ηγετικών Προτύπων σε άτομα με νοητικές και αναπτυξιακές δυσκολίες.

Από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2015 ο Φορέας μας ανέλαβε την πράξη «Tact Hellas – Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Ηλιούπολης» που συγχρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» του ΕΣΠΑ 2007-2013 (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και στα πλαίσια του έργου λειτούργησε 4 κοινωνικές δομές στο Δήμο Ηλιούπολης. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο την δημιουργία Κοινωνικών Δομών για την Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Κοινωνικά Ευπαθών Ομάδων.

Οι Κοινωνικές Δομές αποτελούσαν μέρος του «Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης». Σκοπός της λειτουργίας των δομών ήταν η στήριξη και ανακούφιση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που αδυνατούσαν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες λόγω της οικονομικής κρίσης. Η λειτουργία των δομών δημιούργησε ένα δίκτυο προστασίας και ασφάλειας σε εκείνους που είχαν πληγεί πιο πολύ από την οικονομική κρίση.

Συμπληρωματικά με τις παραπάνω δράσεις, η TACT Hellas:

  • Παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενημέρωση και στήριξη σε μεμονωμένα άτομα, σε ομάδες και σε οικογένειες, ώστε να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τα προβλήματα που τους απασχολούν.
  • Συμβάλλει στην οργάνωση και λειτουργία στεγαστικών δομών, διοργανώνει ημερίδες και εργαστήρια διαφόρων θεματικών ενοτήτων και βοηθάει άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην εύρεση εργασίας και τη διατήρησή της.
  • Διοργανώνει ημερίδες και εργαστήρια διαφόρων θεματικών ενοτήτων και βοηθάει άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην εύρεση εργασίας και τη διατήρησή της.
  • Εκπαιδεύει ομάδες εθελοντών που στηρίζουν τα προγράμματά μας και τις υπηρεσίες μας.

Όλοι στην TACT Hellas έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση των ατόμων και την υποστήριξη της ψυχικής υγείας. Καλλιεργώντας ένα υγιές, θετικό, δημιουργικό περιβάλλον, φιλοδοξούμε για την προώθηση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας για όλους τους ανθρώπους, χωρίς διακρίσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την κ. Πένυ Παπανικολοπούλου Ph.D. στο 210-9016677.

Επιστημονική Ομάδα

Η Πέννυ Παπανικολοπούλου είναι Πιστοποιημένη EMDR Europe Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια, Ψυχολόγος, θεραπεύτρια με πολυετή πείρα σε βιωματική κατάρτιση στις Η.Π.Α. και στην Ελλάδα. Σπούδασε Ψυχολογία σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της GA, Η.Π.Α. και ολοκλήρωσε τις διδακτορικές σπουδές της στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ψυχολογία.

Υπήρξε επιστημονική διευθύντρια του Ιδρύματος «Η Θεοτόκος» από το 1994 έως το 2010 με ευθύνη του Ιατροπαιδαγωγικού Σταθμού και των προγραμμάτων συμβουλευτικής, προεπαγγελματικής, επαγγελματικής κατάρτισης και εργασιακής αποκατάστασης των παιδιών και νέων με αναπτυξιακές ανεπάρκειες. Είχε την ευθύνη για την εκπόνηση δεκάδων επιδοτούμενων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Διατελεί ως επιστημονική υπεύθυνη στις παρακάτω μη κερδοσκοπικές εταιρείες: α) «TACT HELLAS», μη κρατική οργάνωση με προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην Ήπειρο και Αττική, β) «Το Πέταγμα» του Συλλόγου Γονέων για την Υποστηριζόμενη Διαβίωση ατόμων με αναπτυξιακές ανεπάρκειες. Πολύχρονη είναι και η ενασχόληση της με την εκπαίδευση επαγγελματιών. Έχει οργανώσει δεκάδες σεμινάρια και έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Υγείας και Εργασίας για το σχεδιασμό αντικειμένων κατάρτισης του προγράμματος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης των ίδιων Υπουργείων.
Είναι Ψυχολόγος με λειτουργία ιδιωτικού γραφείου όπου προσφέρει ατομική, ομαδική και οικογενειακή υποστήριξη από το 1990. Έχει ολοκληρώσει εξειδίκευση /εκπαίδευση στις εξής μορφές ψυχοθεραπείας και υποστήριξης:

i) θεραπεία Gestalt (Ga. State University)
ii) Εστιασμένη Εκφρραστική Ψυχοθεραπεία
iii) Συστημικό Σκέπεσθαι
iv) Συμπεριφοριστική Προσέγγιση για τη θεραπεία παιδιών με αυτισμό
v) Προγεννητική και Περιγεννητική Ψυχοθεραπεία
vi) Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογενειας και τις Ψυχοεκπαιδευτικές Παρεμβάσεις
vii) Πιστοποιημένη από EMDR Europe Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια (Eye movement Desensitization and Reprocessing)
viii) Πιστοποιημένη Go MAD Coach (Life and Business Coach) και
ix) Πιστοποιημένη ειδίκευση στη χρήση Νευρανάδρασης.

Στις Η.Π.Α. εργάστηκε στο Νοσοκομείο Grady Memorial, Atlanta, Ga. U.S.A. (Emory University) στο Τμήμα Ψυχιατρικής στα τμήματα: Πρώτων Βοηθειών Ψυχιατρικής, Κέντρο Βιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης, στη μονάδα κλειστής βραχείας περίθαλψης καθώς επίσης στο Εθνικό Πρόγραμμα Αποκατάστασης της Σχιζοφρένειας (πρόγραμμα ψυχοεκπαίδευσης οικογενειών). Εργάστηκε και σε προγράμματα ψυχοεκπαίδευσης φυλακισμένων στην Ατλάντα Γεωργία Η.Π.Α. Είναι ιδρυτικός πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υποστηριζόμενης Εργασίας – ΕΛ.ΕΤ.ΥΠ.Ε. και της TACT HELLAS

Η Τέσσα Πράττου είναι Ψυχολόγος, Τραυματοθεραπεύτρια EMDR, Συστημική και Εικαστική Θεραπεύτρια με μεταπτυχιακές σπουδές στις Η.Π.Α. Η 35χρονη κλινική της εμπειρία καλύπτει όλες τις ηλικίες και εύρος περιστατικών με PTSD, θύματα κακοποίησης, τρομοκρατικών επιθέσεων, πολέμων και τραυματικών γεγονότων από φυσικές και μη καταστροφές, αντίξοες και δυσμενείς εμπειρίες ζωής της παιδικής ηλικίας, πένθος, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, ψυχοσωματικές και αποσυνδετικές διαταραχές κ.α.

Έχει συμμετοχές σε προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας και παρεμβάσεις πεδίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Τουρκία, Ελλάδα, σεισμοί, μεταναστευτικό, Ταυλάνδη, τσουνάμι). Είναι Πιστοποιημένη Τραυματολόγος, Πιστοποιημένη EMDR-Europe Association Θεραπεύτρια (Practitioner), και Σύμβουλος/Επόπτρια (Consultant), καθώς και Πιστοποιημένη βοηθός εκπαιδευτή (Facilitator) από το EMDR Institute. Επελέγη από την Carol York (τότε Chairman της EMDR International Association) και την Francine Shapiro (εμπνεύστρια της θεραπείας EMDR) για να εισάγει τη θεραπεία EMDR στην Ελλάδα το 1998. Εκπροσώπησε την Ελλάδα ως παρατηρητής στο Δ.Σ. της EMDR-Europe Association από το 2001 έως το 2009 όταν ως ιδρυτική Πρόεδρος υποστήριξε και προώθησε την δημιουργία της EMDR-Hellas Association μαζί με άλλους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας. Παρουσιάζει σε επιστημονικά συνέδρια της Ελλάδας και του εξωτερικού σε θέματα EMDR και αποσυνδετικών διαταραχών.

Έχει δημοσιεύσεις σε κεφάλαια βιβλίων και εγχειριδίων σχετικά με τη θεραπεία EMDR και την Τραυματολογία και άρθρων σε διεθνή και Ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Έχει ιδρύσει το Διεθνές Κέντρο Τραυματοθεραπείας στην Ελλάδα. Από το 2003 με τον Πιστοποιημένο από την EMDR-Europe Association και το EMDR Institute Εκπαιδευτή και τότε Πρόεδρο της EMDR-Europe Association Dr. Udi Oren, έχουν οργανώσει πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις EMDR στις οποίες έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 130 επαγγελματίες ψυχικής υγείας υποστηρίζοντάς τους να ενσωματώσουν τη θεραπεία EMDR στο ρεπερτόριο της θεραπευτικής τους φαρέτρας.

Η Τέσσα Πράττου είναι ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων και εργάστηκε κλινικά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά από το 1983-2000. Επίσης εργάστηκε στην Ειδική Διαγνωστική και θεραπευτική Μονάδα «Σπύρος Δοξιάδης» από το 1995 -2000. H Τέσσα είναι επόπτρια και εμπειρογνώμονας για την TACT HELLAS και New Mind Group από το 2014 και διατηρεί ενεργό το ιδιωτικό της γραφείο από το 1984.

Ο κ. Καμπούρης Μιχάλης είναι Εργοθεραπευτής με 23 και πλέον χρόνια εμπειρία στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και της Νοητικής Υστέρησης. Ιδιαίτερη εμπειρία έχει στον τομέα των Αναπτυξιακών Διαταραχών και των μαθησιακών δυσκολιών.

Ασχολήθηκε με την κατάρτιση προγραμμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης σε κέντρα απασχόλησης ατόμων με Ν.Υ. καθώς και με προγράμματα εκπαίδευσης σε καθημερινές και κοινωνικές δεξιότητες από το 1997 έως το 2004. Από το 2004 έως το 2010 ανέλαβε προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και συντόνισε τη λειτουργία Οικοτροφείων στα πλαίσια του προγράμματος Ψυχαργώς. Από το 2014 και μετά ασχολείται με την εκπαίδευση ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και την συμβουλευτική σε εκπαιδευτές ΑμεΑ.

Παράλληλα, ως ελεύθερος επαγγελματίας, από το 2000 έως το 2016 ασχολήθηκε με παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες και άλλα προβλήματα ψυχοκινητικής ανάπτυξης, σε Κέντρα Αποκατάστασης. Υπήρξε ιδρυτής, συνιδιοκτήτης και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Αποκατάστασης και Θεραπείας Παιδιών «ΕΝΙΣΧΥΣΗ».

Από το 2016, είναι Υπεύθυνος των Προγραμμάτων της TACT HELLAS. Έχει αρκετή εμπειρία στην εκπαίδευση νέων επαγγελματιών στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής για το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Φροντίδας (European Certificate of Care) των κοινωνικών φροντιστών ΑμεΑ.

Ο Ιωάννης Ζήνδρος γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα. Σπούδασε ψυχολογία στο University of East London και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο University of Portsmouth. Από το 2004 έως το 2007 εργάσθηκε στην ψυχιατρική κλινική οξέων περιστατικών του Woodhaven Hospital στο Southampton της Μεγάλης Βρετανίας και από το 2009 έως και σήμερα εργάζεται ως κλινικός υπεύθυνος στη δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης «Νέα Αρχή» στα Ιωάννινα.

Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση του για την διαχείριση ατόμων στο φάσμα του αυτισμού ή/και νοητική υστέρηση με «προκλητικές συμπεριφορές» (STUDIO III “low arousal approach”) και έχει εκπαιδευτεί στην μέθοδο θεραπείας ψυχολογικού τραύματος “EMDR” και εργάζεται προς την απόκτηση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Θεραπευτή EMDR. Ολοκλήρωσε την 4ετη εκπαίδευση στην Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία στη Εταιρία Συστημικής Θεραπείας και Παρέμβασης σε άτομα, οικογένειες και ευρύτερα συστήματα (ΕΣΥΘΕΠΑΣ).

Από το 2016 είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής για το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Φροντίδας (European Certificate of Care).

Ο Χρήστος Κόλλιας εργάζεται ως διοικητικός υπεύθυνος στο Οικοτροφείο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Ενηλίκων, «Νέα Αρχή» στα Ιωάννινα. Απόφοιτος του Δ.Ι.Ε.Κ. Ιωαννίνων, του τμήματος Τεχνικός Διακόσμησης Εσωτερικού- Εξωτερικού χώρου, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του με τέσσερεις υποτροφίες. Έπειτα από εκπαίδευση, εργάζεται μέχρι και σήμερα για την TACT Hellas από το 2007 έχοντας αναλάβει και φέρει εις πέρας πολλά και ποικίλα έργα όπως: απασχόληση ΑΜΕΑ μέσω εικαστικών δραστηριοτήτων, την σκηνοθεσία και κινηματογράφηση ενός εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο: «Human, όπως άνθρωπος» με θέμα την διαφορετικότητα, την οργάνωση πολλών πολιτιστικών δράσεων και δρώμενων με σκοπό την προβολή του έργου της TACT Hellas καθώς και του Οικοτροφείου: «Νέα Αρχή».

Από το 2000 μέχρι και σήμερα είναι αυτοδίδακτος εικαστικός, ασχολείται δε με την  γλυπτική, τις κατασκευές και αναπαλαιώσεις, την φωτογραφία, και άλλες πολλές μορφές τέχνης. Γλυπτά και έργα του έχουν εκτεθεί σε πολλές προσωπικές αλλά και ομαδικές εικαστικές εκθέσεις μέχρι και σήμερα. Βλέπει την τέχνη ως μέσω έκφρασης, επιβεβαίωση συναισθήματος και δημιουργική απασχόληση.