Πιστοποιημένη Εκπαίδευση στην Θεραπεία EMDR για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας

Η EMDR-Europe πιστοποιεί την εκπαίδευση για την Ευρωπαϊκή Επιστημονική κοινότητα EMDR για την Ανταπόκριση στο Ψυχολογικό Τραύμα. Η εκπαίδευση στην θεραπεία EMDR απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς) οι οποίοι έχουν ήδη μια ολοκληρωμένη ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση σε άλλη ψυχοθεραπευτική μέθοδο και διαθέτουν κλινική εμπειρία.

Εγκεκριμένη EMDR- EUROPE Εκπαιδεύτρια: Πέννυ Παπανικολοπούλου PhD

EMDR EUROPE Επόπτρια: Τέσσα Πράττου ΜΑ, ΜΑΑΤ

Περιεχόμενο

 • Εισαγωγή στη ψυχοτραυματολογία και τη Θεραπεία EMDR
 • Ερευνητική Τεκμηρίωση της EMDR
 • EMDR και το πρωτόκολλο ως ψυχοθεραπευτική παρέμβαση 8 φάσεων
 • EMDR βιωματική εξάσκηση
 • Ευρύτερες πτυχές της Θεραπείας EMDR
 • Χρήση γνωσιακών παρεμβάσεων του κλινικού (cognitive interweaves)
 • EMDR με σύνθετο Μετατραυματικό στρες (complex PTSD)
 • EMDR & ψυχική αποσύνδεση (dissociation)
 • EMDR και Πρότυπα Πρωτόκολλα : Φοβίες, Πρόσφατα Γεγονότα και Πρόσφατο Τραυματικό Επεισόδιο (R-TEP) και EMDR για Πρώιμη Παρέμβαση.

Η Θεραπεία EMDR

Η δημιουργός τής Θεραπείας EMDR είναι η Francine Shapiro, Ψυχολόγος και Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Palo Alto, Η.Π.Α. Η EMDR είναι μια περιεκτική Θεραπεία η οποία έχει βοηθήσει με επιτυχία πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχολογικές δυσκολίες οι οποίες είχαν σαν πηγή τους κάποιο είδος τραυματικής εμπειρίας. H Francine Shapiro υποστηρίζει ότι η EMDR μπορεί να ενισχύσει το άτομο να ξεπεράσει ψυχικά οποιοδήποτε στρεσσογόνο γεγονός ή κατάσταση η οποία υπερβαίνει τις ψυχικές του αντοχές. Η Θεραπεία EMDR διεξάγεται μόνο από εκπαιδευμένους ειδικούς ψυχικής υγείας (Παιδοψυχιάτρους, Ψυχιάτρους, Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς) και προϋποθέτει άδεια άσκησης επαγγέλματος καθώς και μία βασική ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση ή και κλινική εμπειρία.

Τα αρχικά EMDR σημαίνουν Eye Movement Desensitization and Reprocessing, και στα Ελληνικά αποδίδονται ως «απευαισθητοποίηση και επανεπεξεργασία μέσω οφθαλμικών κινήσεων». Η θεραπευτική διαδικασία εφαρμόζει δομημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ενώ ένα βασικό της στοιχείο είναι τα αμφίπλευρα αισθητηριακά ερεθίσματα (οπτικά, ακουστικά, απτικά), τα οποία αποτελούν νεωτερισμό της μεθόδου (bi-lateralstimulation). Συνδυάζει αρμονικά πολλά στοιχεία από διάφορες αποτελεσματικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις όπως: τη γνωσιακή-συμπεριφοριστική, τη ψυχοδυναμική, τη διαπροσωπική θεραπευτική προσέγγιση, τη βιωματική καθώς και τη σωματική ψυχοθεραπεία.

Η θεραπεία “Eye Movement Desensitization Reprocessing” (EMDR) έχει αναγνωρισθεί από τις ακόλουθες οργανώσεις: Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (World Health Organization, 2013)

“Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και θεραπείες για το τραυματικό στρες”

 • «American Psychiatric Association» (2004)
 • «Department of Veterans Affairs»ΗΠΑ (2004)
 • «American Psychological Association» (1998)
 • Υπουργείο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (2001)
 • Εθνικό Συμβούλιο Ψυχικής Υγείας του Ισραήλ (2002)
 • Εθνική Επιτροπή Ψυχικής Υγείας της Ολλανδίας (2003)
 • Γαλλικό Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας (2004)
 • Το Βρετανικό Ινστιτούτο Κλινικών Διακρίσεων (2005)
 • Επιτροπή Ιατρικού Προγραμματισμού και η πόλη της Στοκχόλμης στη Σουηδία (2003)

Σύντομο βιογραφικό της Εκπαιδεύτριας

Η Πέννυ Παπανικολοπούλου γεννήθηκε στην Αtlanta, Ga. των ΗΠΑ και είναι Ψυχολόγος, θεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια με πολυετή πείρα σε βιωματική κατάρτιση στις Η.Π.Α. και στην Ελλάδα. Σπούδασε Ψυχολογία σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ga., των Η.Π.Α. και ολοκλήρωσε τις διδακτορικές σπουδές της στην Ψυχολογία στο ΕΚΠΑ.

Στις Η.Π.Α. εργάστηκε επί δέκα χρόνια στο Νοσοκομείο Grady Memorial, Atlanta, Ga. U.S.A. (Emory University) στο Τμήμα Ψυχιατρικής στα τμήματα: Πρώτων Βοηθειών Ψυχιατρικής, Κέντρο Βιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης, στη μονάδα κλειστής βραχείας περίθαλψης καθώς επίσης στο Εθνικό Πρόγραμμα Αποκατάστασης της Σχιζοφρένειας (πρόγραμμα ψυχοεκπαίδευσης οικογενειών). Εργάστηκε και σε προγράμματα συμβουλευτικής φυλακισμένων στην Ατλάντα των Η.Π.Α.

Εργάστηκε 3 χρόνια στην αποασυλοποίηση του Ψυχιατρείου της Λέρου. Υπήρξε επιστημονική διευθύντρια του Ιδρύματος «Η Θεοτόκος» από το 1994 έως το 2010. Είναι επιστημονική υπεύθυνη στην μη κερδοσκοπική οργάνωση «ΤACT HELLAS». Είναι επίσης εκπαιδεύτρια νέων επαγγελματιών στο χώρο της Ψυχικής Υγείας. Διδάσκει Ψυχολογία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Hellenic American University. Επίσης συνεργάζεται με την ΜΚΟ για την ψυχολογική υποστήριξη του προσωπικού, στους τόπους συγκέντρωσης προσφύγων στην Ελλάδα.

Είναι Ψυχολόγος με λειτουργία ιδιωτικού γραφείου από το 1993. Είναι πιστοποιημένη EMDR – Europe Θεραπεύτρια, Consultant και Trainer καθώς και κλινικός της Νευρανάδρασης εκτός των πολλαπλών εκπαιδεύσεων που έχει ολοκληρώσει.